Enemmistön tyrannia Miten demokratia korjataan

Murhaajapuolueesta päivää

  • Oikeasti piraateilla ja merirosvoilla ei ole yhteistä kuin tyylitaju. <a href="https://tinyurl.com/hepdf8j">Public Domain</a>
    Oikeasti piraateilla ja merirosvoilla ei ole yhteistä kuin tyylitaju. Public Domain

"Miksi puolueenne haluaa samaistua nimellään rosvoihin ja murhaajiin? Miksette ole saman tien murhaajapuolue?"

Piraattipuolueen nimeä ihmetellään usein, varsinkin näin vaalikampanjoiden aikana.

"Piraatti" on alunperin haukkumasana, jota tekijänoikeusjärjestöt alkoivat käyttää tekijänoikeuden alaisten tiedostojen kopioijista. Vaikka onkin tosiaan hieman hankala keksiä, mitä yhteistä on merirosvouksella ja informaation jakamisella, täytyy tekijänoikeusjärjestöjä onnitella onnistuneesta mediakampanjasta, jossa nämä jotenkin onnistuttiin yhdistämään saman termin alle.

Sen sijaan, että piraatiksi haukutut olisivat lähteneet taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, he päättivät käyttää toisenlaista taktiikkaa: Jos he haluavat haukkua meitä piraateiksi, niin ollaan sitten ylpeästi piraatteja. Tai kuten Tyrion Lannister kiteytti taktiikan: "Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you."

Sen sijaan, että piratismi olisi jotain, mitä pitäisi hävetä, piraatit kyseenalaistavat sen, että mitä pahaa tiedon jakamisessa oikeastaan on? Jos joku laittaa omalla koneellaan tiedoston vapaasti kopioitavaksi ja joku toinen sen sitten kopioi omalle koneelleen, niin miten se voi olla rikos? Ja jos se on rikos, niin missä on uhri? Ja jos jostain löytyy uhri, niin mitä konkreettista vahinkoa tämä on kärsinyt kopiointioperaatiosta? Ja onko se varsinkaan sellainen rikos, josta kuuluu rangaista ankarammin kuin monista väkivaltarikoksista?

Piratismi saattoi alkaa musiikin kopioinnista, mutta hyvin nopeasti siinä törmättiin isoihin asioihin: tiedon vapauteen, sananvapauteen ja kansalaisten yksityisyydensuojaan. Laittoman kopioinnin estäminen vaatisi käytännössä kaiken kansalaisten välisen tietoliikenteen seurantaa, ettei kukaan vain vahingossakaan pääsisi lähettämään jollekin toiselle tekijänoikeuden alaista informaatiota. Samat lait ja teknologiat, joita käytetään piraattien jahtaamiseen, sopivat näppärästi kaiken muunkin valtiolle epämieluisan informaation valvontaan ja suitsimiseen.

Näiden kysymysten ympärille alkoi muodostua piraatti-ideologia, johon kuuluu tiedon vapaus (ja luonnollisesti myös sananvapaus), kansalaisten oikeus yksityisyyteen ja hallinnon läpinäkyvyys. Kun nykyään valtiot haluavat rakentaa suuria ja salaisia valvontakoneistoja valvoakseen kansalaisia (joko omiaan tai toisten valtioiden), vedoten joko piratismin (tai nykyään useammin terrorismin) torjumiseen, ovat nämä kysymykset tulleet ajankohtaisimmiksi kuin koskaan.

Peruskysymys on, että missä määrin ne oikeudet ja vapaudet, joihin länsimaisissä demokratioissa ollaan totuttu, ovat voimassa myös verkossa? Vastauksen luulisi olevan ilmiselvä, mutta viimeistään WikiLeaksin ja Snowdenin paljastusten jälkeen on käynyt ilmi, että valtioille se on selkeästi kaikkea muuta kuin itsestäänselvää. Näyttäisi siltä, että sama taistelu, jolla nämä oikeudet aikoinaan saatiin reaalimaailmaan, joudutaan käymään uudelleen verkossa. Jos kukaan ei sitä tee, ei mitään oikeuksia tulla myöskään saamaan. Näyttäisi myös siltä, että nykyiset eduskuntapuolueet eivät sitä tule tekemään, siksi tätä varten oli tarpeen perustaa oma puolueensa.

Tekijänoikeusjärjestöt määrittivät piratismin tarkoittamaan laitonta kopiointia. Piraatit ottivat termin omakseen, mutta samalla myös laajensivat määritelmää: Piraatti tarkoittaa henkilöä, joka uskoo ylipäätään tiedon vapauteen, kansalaisten yksityisyyteen, hallinnon läpinäkyvyyteen ja vastuuseen kansalaisilleen. Piraatti on myös valmis puolustamaan niitä.

Kun kymmenen vuoden päästä kysytään, missä olit, kun isovelivaltiota rakennettiin, voi olla ylpeä, jos voi vastata:

"Olin taistelemassa sitä vastaan. Olin piraatti."

Aiheesta muualla:
Telttakeskusteluja osa 1: ”Puolueen nimi pitäisi vaihtaa” - Miika Hämynen
Why The Name "Pirate Party"? - Rick Falkvinge

P.S. Olen piraattipuoleen kunnallisvaaliehdokkaana Tampereella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Hyvä kirjoitus. Paljon tärkeitä pointteja ja en olisi osannut paremmin kirjoittaa tätä.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Kiitoksia! Juho Karvinen mainitsi, että "queer"-sanalle on tehty aikoinaan vähän samoin, eli alunperin haukkumiseen käytetty sana on otettu ylpeästi omaan käyttöön, jonka jälkeen sitä on hankala käyttää enää haukkumiseen ja nykyään se on neutraali ellei jopa positiivinen termi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Queer#Reclamation

Vähän samoin on käynyt/käymässä myös "nörtti"-sanalle.

Käyttäjän ErnoKVatanen kuva
Erno Vatanen

Kannattaa myös muistaa, että piraattien laivoilla vallitsi demokratia. Heillä oli omat selkeät säännöt jotka olivat aikoinaan huomattavan edistyksellisiä.
Mielestäni tämä kuuluu olennaisena osana piraattien, myös puolueen, eetokseen.

Lisää tietoa Wikipediasta hakusanalla Pirate_code

Toimituksen poiminnat