Enemmistön tyrannia Miten demokratia korjataan

Tämä on vaalien liberaalein puolue (spoiler: se on piraattipuolue)

Selvitin jokin aika sitten vaalien liberaaleimmat ehdokkaat kussakin vaalipiirissä (yhteenveto: useimmissa vaalipiireissä kärkisijat ovat piraattien hallussa). Joku teki kuitenkin aiheellisen huomautuksen, että koska vaalit ovat ensisijaisesti puoluevaalit, ei välttämättä kannata silti äänestää liberaaleinta ehdokasta, mikäli ääni menee kuitenkin vähemmän liberaalin puolueen hyväksi. Olennaisempaa on tietää, mikä on vaalien liberaalein puolue. Sen selvittämiseksi laskin kunkin puolueen ehdokkaiden keskiarvot:

Puolue Liberaalius
Piraattipuolue 55,49 %
Kokoomus 51,49 %
RKP 25,25 %
Muutos 2011 18,56 %
Keskusta 8,71 %
Vihreät 8,51 %
Perussuomalaiset 6,95 %
Itsenäisyyspuolue -10,26 %
SDP -24,75 %
Kristillisdemokraatit -26,57 %
Vasemmistoliitto -27,07 %
SKP -30,46 %
STP -33,24 %
Kommunistinen Työväenpuolue -37,50 %
Köyhien Asialla -55,00 %

Tuossa on siis koko maan kaikkien ehdokkaiden keskiarvot. On myös mahdollista katsoa vaalipiirikohtaiset tulokset (esim. Helsinki, Keski-Suomi).

Koska vaalikoneiden kysymyksistä suurin osa käsitteli talouskysymyksiä, suosivat tulokset jonkin verran talousliberaaleja arvoliberaaleihin nähden. Siksi esimerkiksi Keskusta on Vihreiden edellä ja Kristillisdemokraatit Vasemmistoliiton edellä. On mahdollista katsoa myös erikseen arvolibraaleimmat puolueet ja talousliberaaleimmat puolueet. Puhtaassa talousliberalismissa piraatit jäävät vielä Kokoomuksen ja RKP:n jälkeen, mutta siinäkin silti Keskustan edellä. Vähiten talousliberaaleja ovat Vasemmistoliitto, kommunistipuolueet ja Köyhien Asialla. Sen sijaan arvoliberalisimissa piraatit hallitsevat suvereenisti 88 % tuloksellaan. Seuraavana tulevat vihreät kaukana takana peräti 40 prosenttiyksikön erolla, tulos vain 48 %. Vähiten arvoliberaaleja ovat Kristillisdemokraatit ja Köyhien Asialla. Mielenkiintoista on, että RKP:stä puhutaan usein liberaalipuolueena, vaikka talousliberaaliudessa se häviää Kokoomukselle ja arvoliberaaliudessa se häviää Kokoomuksen lisäksi myös SDP:lle ja jopa Perussuomalaisille.

Liberaalin äänestäjän on onneksi näissä vaaleissa varsin helppo valita.

Laskennasta: Ensin on siis laskettu kunkin ehdokkaan pisteet valitsemalla Ylen ja Helsingin Sanomien avoimesta vaalikonedatasta 20 liberaaliaiheista kysymystä. Liberaalista vastauksesta tulee +1 piste, epäliberaalista taas -1. Vastaamatta jättäminen ei vaikuta pisteisiin mitenkään. Siten maksimipistemäärä on siis 20 pistettä (jokaiseen kysymykseen "oikea" vastaus) ja minimi -20 (jokaiseen kysymykseen väärä vastaus). 0 pistettä saa joko vastaamalla yhtä moneen oikein kuin väärin tai jättämällä vastaamatta mihinkään. Tämän vuoksi siis myös prosentit ovat negatiivisia (20 pistettä = 100%, -20 pistettä = -100%). Negatiivinen tulos tarkoittaa siis, että vääriä vastauksia on enemmän kuin oikeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mikaletonsaari kuva
Mika Letonsaari

Hyvä vertailu. Ahtolla oli myös hyvä vertailu:

http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189...

Ja oma, vähän laajempi ja osiin purettu blogitukseni. Lopputulos on vasta kuvassa 14:

http://www.letonsaari.fi/#!Puolueiden-edistyksellisyys-vaalidata/c1x8t/55319e680cf266495e2db903

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuo sinun blogisi oli hyvin purettu ja tuotu loppukokonaisuus esille.

Käyttäjän mikaletonsaari kuva
Mika Letonsaari

Kiitos! Joku jaksoi lukea noin pitkän jutun! :D

Vaikka onhan siinä paljon kuvia, mitkä voi ainakin selailla. Jostain syystä sain Uudensuomen puheenvuoron vain jumittumaan, ehkä just noiden kuvien määrän takia, niin ei täältä löydy.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #4

Ilmankos, aloin jo ihmettelemään blogisi puutetta puheenvuorossa...

Kyllä tässä pitää jaksaa lukea loppuun asti, jos ei viitsi lukea niin se on laiskuus tai aihe ei saa kiinnostumaan.

Odotan iltaa innolla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Laskelmien mukaan näyttäisi siis siltä, että Piraattien johdolla maa muuttuisi 4 %-yksikköä liberaalimpaan suuntaan verrattuna nykyiseen Kokoomusjohtoiseen tilanteeseen ?

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Ehkä kuitenkin hieman enemmän kuin 4% :) Kokoomuksella asioita hankaloittaa puoluekuri, jonka vuoksi liberaalitkin ehdokkaat joutuvat käytännössä äänestämään epäliberaalienkin lakien puolesta, mikäli puoluejohto niin määrää. Hiljattainen pakkoruotsiäänestys on hyvä esimerkki, jossa luultavasti useampikin liberaalia kokoomuslaista äänestynyt joutui pettymään.

Toimituksen poiminnat