Yle ja "pienpuolueet"

Yle vietti maanantaina ”pienpuolueiden päivää”, eli poikkeuksellisesti antoi näkyvyyttä myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Todella hienoa – joskin vielä hienompaa toki olisi, jos näitä huomioitaisiin joskus muinakin päivinä. Päivän kunniaksi Yle julkaisi uutisen, jossa pohdiskeltiin ensimmäisen eduskuntapaikan saamisen hankaluutta. Puolueet on kuvattu hauskasti tonttuina.

Toisessa jutussa arveltiin puolueiden pienuuden syyksi, että äänestäjät nyt vain pitävät muita puolueita parempina, vaikka puolueet itse keksivätkin muita syitä: ”Pienpuolueilla tuntuu olevan aina jotakin marisemisen aihetta siitä, että puolueita ei kohdella tasapuolisesti mediassa.”

Onhan tuollainen marina varmaan ikävää kuunnella, vähän niin kuin vuosisadan alussa oli varmasti ikävää kuunnella naisten marinaa äänioikeudesta tai viime aikoina marinaa avioliittolain tasa-arvoisuudesta. Kyllähän kunnon suomalaisen kuuluisi tyytyä osaansa marisematta.

No jaa, johan  aiheesta on kirjoitettukin. Asiaan: Yle teki vaaleihin vaivaa säästämättä vaalikoneen ja sai suurimman osan ehdokkaista käyttämään vaivaa sen täyttämiseen. Tämä on hieno juttu: paitsi, että se helpottaa äänestäjiä löytämään eniten mielipiteitään vastaavan ehdokkaan, vastausten perusteella saatiin myös aihe moneen artikkeliin.

Vaan kun artikkeleissa analysoitiin vaalikonevastauksia, niistä jostain syystä jäi yleensä mainitsematta, minkä puolueen ehdokkaat ovat kysymyksestä eniten samaa mieltä ja mitkä eri mieltä. Sen olisi luullut olevan varsin olennainen osa analyysiä. Joissain artikkeleissa saatettiin mainita kannatusprosentit joidenkin puolueiden ehdokkailta, mutta toiset jätettiin mainitsematta. Olisi ollut eri mukavaa, jos artikkeleiden yhteydessä olisi ollut vaikkapa pieni graafi, josta olisi nähnyt eri puolueiden kannatusprosentit.

Onneksi Yle julkaisi kuitenkin vaalikoneiden vastaukset avoimena datana, mistä heille iso kiitos. Sen ansiosta asiat voidaan korjata ja kaivaa esille ne tiedot, mitkä artikkeleissa jäivät mainitsematta. Alla muutama Ylen vaalikonevastausten perusteella kirjoittama artikkeli sekä niiden pohjana olleet kysymykset. Lisäksi mainittuna puolueet, jotka ovat kysymyksestä eniten samaa mieltä tai eniten eri mieltä. Kysymystä klikkaamalla saa näkyviin listan kaikkien puolueiden kannatusprosenteista. Hienoja graafeja tosin en vielä tähän hätään ehtinyt tekemään, mutta ehkä itse asia selviää numeroistakin.

Artikkeli:

Oulun vaalipiirin ehdokkaat haluavat vapauttaa kaupan aukioloajat

Vaalikonekysymys:
Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava.
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Artikkeli:
Vaalikone: valtaosa eduskuntaehdokkaista kannattaa perustuloon siirtymistä

Kysymys: Suomessa on siirryttävä perustuloon joka korvaisi nykyisen sosiaaliturvan vähimmäistason.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti. Jopa vihreillä on kaksi ehdokasta eri mieltä.
Eniten eri mieltä: SDP

Artikkeli:

Vaalikone: Geenimuunneltua ruokaa – ei kiitos! Aika monelle kokoomuslaiselle maistuisi

Vaalkonekysymys:

Geenimuunneltu ruoka on turvallista ihmiselle ja ympäristölle.

Eniten samaa mieltä: Piraatit, ainoa puolue, jonka ehdokkaista enemmistö on samaa mieltä.
Eniten eri mieltä: Muutos 2011

Artikkeli:
Keskustan ehdokkaat: Viinit ja vahvat oluet ruokakauppaan

Vaalikonekysymys: Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit
(Keskustan ehdokkaat ovat muuten KD:n ja SDP:n jälkeen kolmanneksi eniten eri mieltä)

Mikäli Yle jossain vaiheessa innostuu kirjoittamaan vaikkapa verkkovalvonnasta, eutanasiasta tai ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuudesta, tässä on jo niillekin tiedot valmiina:

Vaalikonekysymys:
Verkkovalvonnassa valtion turvallisuus on tärkeämpää kuin kansalaisten yksityisyyden suoja.

Eniten samaa mieltä: Kokoomus
Eniten eri mieltä: Piraatit

Vaalikonekysymys:
Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.

Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Vaalikonekysymys:
Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi.

Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti. Jopa perussuomalaisista ehdokkaista osa on eri mieltä.
Eniten eri mieltä: RKP, vaan ei yksimielisesti: Jufo Peltomaa (sitoutumaton) rikkoo rintaman.

Voisi ottaa vielä pari esimerkkiä myös Helsingin Sanomien vaalikonedatasta, myös se on avoimesti saatavilla:

Vaalikonekysymys:
Alkoholia tarjoavien ravintoloiden pitäisi saada olla auki nykyistä vapaammin.

Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Vaalikonekysymys:
Taksien pitäisi antaa kilpailla vapaasti asiakkaista ilman että valtio säätää hinnat tai rajoittaa taksilupien määriä.

Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Vasemmistoliitto

Ehkä voisi olla jo aika haudata väite, että piraattien mielipiteet ydinteemojen ulkopuolisista asioista olisivat hajanaisia. Tämän mukaanhan piraatit ovat konsistempia kuin esim. vihreät, jotka ovat hyväksyneet listalleen ehdokkaita, jotka vastustavat perustuloa, mitä vihreät nyt kuitenkin pitävät varsin oleellisena tavoitteena.

Vaikka tässä tulikin hieman kritisoitua Yleä, kiitos kuitenkin vaalikonedatan avaamisesta, mitä ilman tämäkin kritiikki olisi jäänyt tekemättä. Tosin sekä HS:n että Ylen data on aika vanhaa, eikä siinä ole myöhemmin vastanneiden ehdokkaiden vastauksia. Toinen hieno teko oli ehdokashaastattelun tekeminen kaikista vaaliehdokkaista riipumatta siitä, olivatko nämä minkä puolueen ehdokkaita.

Täältä voi muuten katsoa kaikkien muidenkin vaalikonekysymysten puoluekohtaiset kannatukset (mukana on myös Helsingin Sanomien vaalikoneen kysymykset):

Eduskuntavaalit 2015 – kaikki vaalikonekysymykset

Edit: Lisätty pari esimerkkiä myös Helsingin Sanomien vaalikoneesta.

jln
Piraattipuolue Lempäälä

Suomen nykyinen koronastrategia on osoittautunut katastrofaaliseksi: Suomessa oli viime vuonna enemmän koronakuolemia kuin koskaan aiemmin epidemian aikana, huomattavasti enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Koronatartunnat altistavat myös useille vakaville pitkäaikaissairauksille kuten diabetekselle, sydänsairauksille, maksavaurioille sekä aivo- ja hermostosairauksille kuten dementialle ja Alzheimerin taudille. Suomen tulee ryhtyä välittömiin toimiin tartuntojen ehkäisemiseksi palauttamalla maski- ja etätyösuositukset, tehostettava julkisten sisätilojen (erityisesti koulujen ja päiväkotien) ilmanvaihtoa ja tarjoamalla rokotteita kaikille halukkaille säännöllisin väliajoin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu