Enemmistön tyrannia Miten demokratia korjataan

Yle ja "pienpuolueet"

  • Syy ja seuraus
    Syy ja seuraus

Yle vietti maanantaina "pienpuolueiden päivää", eli poikkeuksellisesti antoi näkyvyyttä myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Todella hienoa - joskin vielä hienompaa toki olisi, jos näitä huomioitaisiin joskus muinakin päivinä. Päivän kunniaksi Yle julkaisi uutisen, jossa pohdiskeltiin ensimmäisen eduskuntapaikan saamisen hankaluutta. Puolueet on kuvattu hauskasti tonttuina.

Toisessa jutussa arveltiin puolueiden pienuuden syyksi, että äänestäjät nyt vain pitävät muita puolueita parempina, vaikka puolueet itse keksivätkin muita syitä: "Pienpuolueilla tuntuu olevan aina jotakin marisemisen aihetta siitä, että puolueita ei kohdella tasapuolisesti mediassa."

Onhan tuollainen marina varmaan ikävää kuunnella, vähän niin kuin vuosisadan alussa oli varmasti ikävää kuunnella naisten marinaa äänioikeudesta tai viime aikoina marinaa avioliittolain tasa-arvoisuudesta. Kyllähän kunnon suomalaisen kuuluisi tyytyä osaansa marisematta.

No jaa, johan aiheesta on kirjoitettukin. Asiaan: Yle teki vaaleihin vaivaa säästämättä vaalikoneen ja sai suurimman osan ehdokkaista käyttämään vaivaa sen täyttämiseen. Tämä on hieno juttu: paitsi, että se helpottaa äänestäjiä löytämään eniten mielipiteitään vastaavan ehdokkaan, vastausten perusteella saatiin myös aihe moneen artikkeliin.

Vaan kun artikkeleissa analysoitiin vaalikonevastauksia, niistä jostain syystä jäi yleensä mainitsematta, minkä puolueen ehdokkaat ovat kysymyksestä eniten samaa mieltä ja mitkä eri mieltä. Sen olisi luullut olevan varsin olennainen osa analyysiä. Joissain artikkeleissa saatettiin mainita kannatusprosentit joidenkin puolueiden ehdokkailta, mutta toiset jätettiin mainitsematta. Olisi ollut eri mukavaa, jos artikkeleiden yhteydessä olisi ollut vaikkapa pieni graafi, josta olisi nähnyt eri puolueiden kannatusprosentit.

Onneksi Yle julkaisi kuitenkin vaalikoneiden vastaukset avoimena datana, mistä heille iso kiitos. Sen ansiosta asiat voidaan korjata ja kaivaa esille ne tiedot, mitkä artikkeleissa jäivät mainitsematta. Alla muutama Ylen vaalikonevastausten perusteella kirjoittama artikkeli sekä niiden pohjana olleet kysymykset. Lisäksi mainittuna puolueet, jotka ovat kysymyksestä eniten samaa mieltä tai eniten eri mieltä. Kysymystä klikkaamalla saa näkyviin listan kaikkien puolueiden kannatusprosenteista. Hienoja graafeja tosin en vielä tähän hätään ehtinyt tekemään, mutta ehkä itse asia selviää numeroistakin.

Artikkeli: Oulun vaalipiirin ehdokkaat haluavat vapauttaa kaupan aukioloajat
Vaalikonekysymys: Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava.
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Artikkeli: Vaalikone: valtaosa eduskuntaehdokkaista kannattaa perustuloon siirtymistä
Kysymys: Suomessa on siirryttävä perustuloon joka korvaisi nykyisen sosiaaliturvan vähimmäistason.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti. Jopa vihreillä on kaksi ehdokasta eri mieltä.
Eniten eri mieltä: SDP

Artikkeli: Vaalikone: Geenimuunneltua ruokaa - ei kiitos! Aika monelle kokoomuslaiselle maistuisi
Vaalkonekysymys: Geenimuunneltu ruoka on turvallista ihmiselle ja ympäristölle.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, ainoa puolue, jonka ehdokkaista enemmistö on samaa mieltä.
Eniten eri mieltä: Muutos 2011

Artikkeli: Keskustan ehdokkaat: Viinit ja vahvat oluet ruokakauppaan
Vaalikonekysymys: Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit
(Keskustan ehdokkaat ovat muuten KD:n ja SDP:n jälkeen kolmanneksi eniten eri mieltä)

Mikäli Yle jossain vaiheessa innostuu kirjoittamaan vaikkapa verkkovalvonnasta, eutanasiasta tai ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuudesta, tässä on jo niillekin tiedot valmiina:

Vaalikonekysymys: Verkkovalvonnassa valtion turvallisuus on tärkeämpää kuin kansalaisten yksityisyyden suoja.
Eniten samaa mieltä: Kokoomus
Eniten eri mieltä: Piraatit

Vaalikonekysymys: Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Vaalikonekysymys: Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti. Jopa perussuomalaisista ehdokkaista osa on eri mieltä.
Eniten eri mieltä: RKP, vaan ei yksimielisesti: Jufo Peltomaa (sitoutumaton) rikkoo rintaman.

Voisi ottaa vielä pari esimerkkiä myös Helsingin Sanomien vaalikonedatasta, myös se on avoimesti saatavilla:

Vaalikonekysymys: Alkoholia tarjoavien ravintoloiden pitäisi saada olla auki nykyistä vapaammin.
Eniten samaa mieltä: Piraatit, yksimielisesti
Eniten eri mieltä: Kristillisdemokraatit

Vaalikonekysymys: Taksien pitäisi antaa kilpailla vapaasti asiakkaista ilman että valtio säätää hinnat tai rajoittaa taksilupien määriä.
Eniten samaa mieltä: Piraatit
Eniten eri mieltä: Vasemmistoliitto

Ehkä voisi olla jo aika haudata väite, että piraattien mielipiteet ydinteemojen ulkopuolisista asioista olisivat hajanaisia. Tämän mukaanhan piraatit ovat konsistempia kuin esim. vihreät, jotka ovat hyväksyneet listalleen ehdokkaita, jotka vastustavat perustuloa, mitä vihreät nyt kuitenkin pitävät varsin oleellisena tavoitteena.

Vaikka tässä tulikin hieman kritisoitua Yleä, kiitos kuitenkin vaalikonedatan avaamisesta, mitä ilman tämäkin kritiikki olisi jäänyt tekemättä. Tosin sekä HS:n että Ylen data on aika vanhaa, eikä siinä ole myöhemmin vastanneiden ehdokkaiden vastauksia. Toinen hieno teko oli ehdokashaastattelun tekeminen kaikista vaaliehdokkaista riipumatta siitä, olivatko nämä minkä puolueen ehdokkaita.

Täältä voi muuten katsoa kaikkien muidenkin vaalikonekysymysten puoluekohtaiset kannatukset (mukana on myös Helsingin Sanomien vaalikoneen kysymykset):

Eduskuntavaalit 2015 - kaikki vaalikonekysymykset

Edit: Lisätty pari esimerkkiä myös Helsingin Sanomien vaalikoneesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DaniNiskanen kuva
Dani Niskanen

Mielenkiintoinen näkökulma. Mediassa käsitellään myös vaalitapaamme aivan liian vähän; väitän, että valtaosa kansasta ei ymmärrä sitä, että ääni menee ensi sijassa puolueelle eikä ehdokkaalle. Siksi kysymys puolueiden ehdokkaiden hajanaisuudesta on hyvin tärkeä.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Se on kyllä aivan totta. Ei paljoa auta, vaikka joku ehdokas olisi vaalikoneen perusteella kuinka samaa mieltä, jos ehdokkaan puolue on eri mieltä ja ehdokas joutuu kuitenkin tositilanteessa äänestämään puolueen kannan mukaisesti.

Viimeisin esimerkki taitaa olla pakkoruotsiäänestys, jossa aika moni äänestäjä joutui pettymään ehdokkaaseensa:
http://poispakkoruotsi.blogspot.fi/2015/03/nama-ka...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jo se, että media ei tasapuolisesti esitä mukaan ulkopuolisten puolueiden kantaa ja saata niitä potentiaalisten äänestäjien tietoon.

Jos ihmiset tietäisivät koko ajan näistä ulkopuolisista puolueista, niin äänestysasetelmat keikahtaisivat huomattavasti. Nythän eniten mainostetaan vain pääpuolueita.

Esimerkiksi minä järjestin yhden piraattiehdokkaan yhdistyksen vaalipaneeliin mukaan. Moni alkoivat kyselemään mikä on piraattipuolue ja kuka tuo henkilö on, muutamat innostuivat ottamaan heti selvää ehdokkaasta ja piraattipuolueesta.

Vuoden 2011 aikana ei yhdistyksessä ollut lainkaan ulkopuolisia puolueita ja kukaan ei ole innostunut jostakin puolueesta tai ehdokkaasta niin suuresti kuin nyt, mihin jouduin selvittelemään puolueemme aatteita. Ihan varmasti yhdistyksestä lähti ehdokkaallemme monta ääntä, vaikka jäsenmäärä on vaatimaton yli 100. Paikalla oli jotain n. 50 kuuntelijaa.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Hienoa kun kutsuitte mukaan piraattienkin ehdokkaan vaalipaneeliin, aika moni yhdistys tuntuu jättävän eduskunnan ulkopuoliset puolueet tylysti kutsumatta jopa silloin, kun joku puolue ajaisi selkeästi yhdistyksen tavoitteita. Miten politiikkaan saataisiin ikinä uusia näkemyksiä, jos paneeleissa kierrätetään vain samoja vanhoja puolueita, joiden kannat ovat yleensä tiedossa jo etukäteen.

Toimituksen poiminnat