Enemmistön tyrannia Miten demokratia korjataan

Vaalien liberaaleimmat ehdokkaat

Lyhyt versio:

Lista vaalien liberaaleimmista ehdokkaista kussakin vaalipiirissä.

Pitkä versio:

Liberaalimafiassa oli vaalien alussa puhetta siitä, ketkä ovat kunkin vaalipiirin liberaaleimpia ehdokkaita (liberaalithan kannattavat yksilönvapautta eli haluavat vähentää valtion puuttumista sekä yksityiselämään että talouselämään, ajaen turhien sääntöjen, pakkojen ja holhouksen purkamista, valtion menojen leikkaamista ja verotuksen vähentämistä). Tein pienen kokeilun, jossa vastasin Helsingin Sanomien vaalikoneen niihin kysymyksiin, joihin oli selkeästi liberaali ja epäliberaali vastausvaihtoehto ja vain niihin kysymyksiin, muut jätin tyhjäksi ja sitten listasin tulokset vaalipiireittäin. Koska läheskään kaikki ehdokkaat eivät olleet vielä siinä vaiheessa vastanneet, lupasin tehdä testin myöhemmin uudelleen.

Testin tekeminen on kuitenkin varsin mekaanista kliksuttelua. Kun sekä Helsingin Sanomat että Yle antoivat vaalikonedatansa avoimeen käyttöön ja itselläni sattui olemaan ennestään puolivalmis vaalikoneen prototyyppi, niin sen sijaan, että olisin käyttänyt pari tuntia manuaaliseen työhön, käytin pari päivää (tai viikkoa) skriptiin, jolla vaalikonedatat sai syötettyä omalle protokoneelle ja lisäsin siihen mahdollisuuden laskea ehdokkaiden liberaalius vastausten perusteella ja listata tulokset vaalipiireittäin.

Ja täällä tulokset nyt sitten ovat: http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit2015/members

Laitetaan tulokset nyt kuitenkin vielä tähänkin ja perään pientä analyysiä. Listassa kunkin vaalipiirin 3 liberaaleinta ehdokasta, paitsi jos 3. sija on jaettu, niin kaikki saman pistemäärän saaneet. Tasatulokset aakkosjärjestyksessä.

Tilannepäivitys: Vaikuttaisi siltä, että kaikkien vastanneiden ehdokkaiden tiedot eivät olleet vielä mukana jaetussa vaalikonedatassa. Tilanne saattaa siis vielä muuttua, kun päivitetty data tulee saataville.

Helsinki
Kähärä, Juhani Piraattipuolue 100%
Oinonen, Juha Piraattipuolue 100%
Peltomaa, Jufo RKP 100%
Uusimaa
Erämaja, Elias Kokoomus 100%
Keronen, Jiri Piraattipuolue 100%
Kiijärvi, Laura Kokoomus 100%
Niemi, Sari Piraattipuolue 100%
Sammallahti, Tere Piraattipuolue 100%
Tiainen, Tuomas Piraattipuolue 100%
Varsinais-Suomi
Nikula, Ossi Kokoomus 100%
Kärkkäinen, Lasse Piraattipuolue 90%
Uotila, Janne Piraattipuolue 90%
Valkonen, Ville Kokoomus 90%
Satakunta
Marttinen, Matias Kokoomus 90%
Heikkilä, Jonna Kokoomus 80%
Ropo, Mikael Kokoomus 80%
Häme
Hämäläinen, Kristiina Kokoomus 90%
McCarron, Francis Kokoomus 90%
Seppälä, Juuso Kokoomus 90%
Pirkanmaa
Luoma-Nirva, Jarno Piraattipuolue 100%
Ristimäki, Juha Piraattipuolue 100%
Isomaa, Mika Piraattipuolue 95%
Lintula, Oula Muutos 2011 95%
Kaakkois-Suomi
Tahvola, Kairit Keskusta 85%
Kirjavainen, Marika Kokoomus 80%
Urpalainen, Anu Kokoomus 80%
Vanhala, Toni Kokoomus 80%
Savo-Karjala
Mannelin, Maarita Kokoomus 80%
Eestilä, Markku Kokoomus 70%
Hattunen, Jenna Kokoomus 70%
Help, Anne Kokoomus 70%
Pietarinen, Mikko Piraattipuolue 70%
Wihonen, Jussi Perussuomalaiset 70%
Vaasa
Lahti, Daniel Kokoomus 80%
Viita-aho, Miko Piraattipuolue 80%
Blomqvist, Anna-Kajsa RKP 70%
Karjalainen, Olli-Pekka Kokoomus 70%
Ojala, Ville Kokoomus 70%
Keski-Suomi
Lampila, Arto Piraattipuolue 100%
Hämäläinen, Jyri Piraattipuolue 95%
Forsberg, Caius Kokoomus 90%
Hirvimäki, Petri Piraattipuolue 90%
Oulu
Heikkinen, Janne Kokoomus 75%
Kontiokari, Veera Piraattipuolue 75%
Autio, Ari-Matti Piraattipuolue 70%
Kaismo, Tomi Kokoomus 70%
Kinnunen, Hermanni Piraattipuolue 70%
Pekkarinen, Lauri Piraattipuolue 70%
Lappi
Kuru, Tuukka Muutos 2011 90%
Markkanen, Olli Piraattipuolue 85%
Tuisku, Sara Kokoomus 85%

Uusimaa ottaa ennätyksen liberaalien ehdokkaiden määrässä, peräti viisi täydet pisteet saanutta ehdokasta, kolme piraateilta ja kaksi kokoomukselta. Helsingissä on kaksi täysien pisteiden ehdokasta, molemmat piraatteja. Ja siinä olivatkin ainoat vaalipiirit, joissa on enemmän kuin yksi täysien pisteiden ehdokas. Varsinais-Suomien, Pirkanmaan ja Keski-Suomen piireissä on sentään yksi täydet pisteet saanut ehdokas kussakin, lopuissa piireissä ei ole ainoatakaan. Heikoin tulos on Oulun piirissä.

Piraattien ehdokkaat sijoittuvat testissä varsin hyvin huolimatta siitä, että vaalikonekysymykset olivat hyvin talouspainotteisia eivätkä talouskysymykset ole perinteisesti olleet piraattien vahvin puoli. Helsingin Sanomien vaalikoneessa oli 30 kysymystä, joista 13 libirelevanttia. Ylen vaalikoneessa puolestaan oli 32 kaikille yhteistä kysymystä, mutta niistä ainoastaan 7 oli libirelevantteja, näin siis yhteensä sain 20 kysymystä. Näistä 12 käsitteli taloutta, vain 8 muuta liberalismia, eli kysely suosii jonkin verran talousliberaaleja, mikä selittää kokoomuksen hyviä sijoituksia verrattuna esim. vihreisiin. Kun vaalikoneissa olisi ollut kysymykset edes asevelvollisuudesta ja huumelainsäädännöstä sen sijaan, että yksin HS:n vaalikoneessa oli 3 varianttia kysymyksestä "Tulisiko julkista sektoria leikata?", saattaisivat tulokset olla tasapuolisempia.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että sen lisäksi, että piraatit ovat arvoliberaalein puolue, ovat löytyy heiltä myös talouskysymyksissä vähintäänkin kokoomuksen tasolla olevia ehdokkaitakin.

Tässä vielä kysymykset ja "oikeat" vastaukset:

Helsingin Sanomien vaalikone:
1 Suomen velkaantuminen on käännettävä laskuun vaikka se samalla tarkoittaisi leikkauksia palveluihin ja etuuksiin. (Kyllä)
2 Hyvin ansaitsevien palkkaverotusta pitäisi kiristää.(Ei)
5 Suomen julkinen sektori on liian suuri ja sitä on syytä pienentää. (Kyllä)
6 Ruotsin pakollisesta opiskelusta tulisi luopua. (Kyllä)
9 Alkoholia tarjoavien ravintoloiden pitäisi saada olla auki nykyistä vapaammin. (Kyllä)
12 Koko Suomi on syytä pitää asuttuna ja valtion tuettava tätä verovaroin. (Ei)
13 Sote-uudistuksen yhteydessä yksityiset terveyspalvelut pitäisi nostaa julkisten palveluiden rinnalle samanlaiseen asemaan. (Kyllä)
15 Taksien pitäisi antaa kilpailla vapaasti asiakkaista ilman että valtio säätää hinnat tai rajoittaa taksilupien määriä. (Kyllä)
20 EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien kohdalla käytetään nyt "tarveharkintaa" eli työlupien saantia rajoitetaan. Tästä on pidettävä kiinni, eikä työperäistä maahanmuuttoa pidä helpottaa. (Ei)
21 Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. (Kyllä)
24 Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle. (Ei)
25 Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi. (Kyllä)
26 Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto. (Ei)

Ylen vaalikone:
2 Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava. (Kyllä)
4 Työntekijälle on turvattava lailla minimityöaika. (Ei)
8 Valtion ja kuntien taloutta on tasapainotettava ensisijaisesti leikkaamalla menoja. (Kyllä)
17 Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan. (Kyllä)
32 Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan. (Ei)
33 Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan. (Kyllä)
34 Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi. (Kyllä)

Huom: Syötin ensin HS:n vaalikonedatan, koska se oli helpommin käsiteltävissä (tosin Ylen datassa oli enemmän tietoa ehdokkaista ja vastausten perusteluita). Käyttäjätunnukset luotiin HS:n vastausten perusteella. Sen vuoksi Ylen datasta syötettiin ainoastaan niiden ehdokkaiden vastaukset, jotka olivat vastanneet myös HS:n vaalikoneeseen. Top-listoihin tällä tosin ei ole vaikutusta: koska Ylen koneesta mukana oli vain 7 kysymystä, ei sillä olisi kovin korkeita sijoituksia saanut, vaikka niihin olisi vastannut miten oikein, kun HS:n vastauspisteet olisivat kuitenkin jääneet nollille.

Huom2: Vaalikoneproto kykenee käsittelemään vain Kyllä/Ei/EOS vastauksia, siksi vaalikoneiden Osittain/Täysin eri/samaa mieltä -vastaukset muutettiin samoiksi Kyllä/Ei -vastauksiksi. Tosin suurin kysymys lienee kuitenkin siitä, onko ehdokas samaa vai eri mieltä, mielipiteen vahvuusasteella tuskin on kovin suurta merkitystä. Pisteethän lasketaan siten, että jos ehdokas on samaa mieltä, +1 piste, jos eri mieltä, -1 piste. Jos jompi kumpi ei ole vastannut, ei pistemäärä muutu lainkaan (eli vastaamattomat kysymykset eivät vaikuta lopputulokseen).

Disclaimer: Koska olen itsekin piraattipuolueen ehdokkaana vaaleissa, voi objektiivisuuteni asettaa kyseenalaiseksi, ja ihan hyvästä syystä. Yritin kuitenkin tehdä testin mahdollisimman avoimesti: käyttämäni kysymykset ovat tiedossa, samoin pistelasku ja itse data. Jos näissä on havaittavissa puolueellisuutta, asiasta voi mainita. Varsinkin käytetystä kysymyspatterista väiteltiin edelliselläkin kerralla ja todennäköisesti väitellään nytkin. Tosin jos patteristo ei miellytä, voi testin tehdä omilla kysymyksilläänkin: sen kun rekisteröityy protoon, asettaa "Salli vertailu" päälle ja vastaa itse haluamiinsa kysymyksiin, proto laskee sitten tulokset. Muille ne voi jakaa tällä linkillä, kun vaihtaa "liberaali":n tilalle oman käyttäjätunnuksensa ja "pirkanmaa":n tilalle halumansa vaalipiirin: http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit2015/user/liberaali/di...

Ai niin, ja on aina mahdollista, että datan syötössä on mennyt jotain pieleen, virheistä saa mielellään huomauttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

No niin, datan syötössä on ilmeisesti jotain mennyt pieleen, nimittäin aika monen ehdokkaan tiedot puuttuvat kokonaan. Saattaa olla, että kyseessä on vanhentunut vaalikonedata. Koitan saada käsiini tuoreemman version, eli tämä ei välttämättä ole lopullinen tilanne.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

"24 Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle. (Ei)"

Tämä on mielestäni inhottava liberaaliuden mittari. Käsitykseni arvoliberaaliudesta on, että jokainen saa tehdä mitä huvittaa kunhan ei polje toisten vastaavia oikeuksia. Se, että joku pitää esimerkiksi isänmaan etua hyvänä arvopohjana politiikalle (kuten se onkin), ei tarkoita etteikö henkilö voisi olla arvoliberalismin kannattaja. Siinä missä muissa "libirelevanteissa" kysymyksissä on kyse jonkun vapauden rajoittamisesta tai rajoituksen poistamisesta, tässä kysymyksessä on kyse ehdokkaan omista toimintaa ohjaavista arvoista. Ei liberalismi tarkoita, ettei saisi olla omia arvoja. En myöskään ymmärrä miten liberalismin vastakohta on "perinteiset arvot". Onko vaikka vanhempien ihmisten kunnioittaminen jotenkin antiliberalismia? Tämä ajatus tuli mieleeni jo hesarin vaalikonetta täyttäessäni.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Toisella tavalla ilmaistuna: Onko arvoliberalismissa määritelty jokin kiinteä valikoima arvoja vai saako arvoliberalismissa jokainen määritellä itse arvonsa?

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Tuon kysymyksen ottamisesta mukaan käytiin itse asiassa jonkin verran keskustelua. Kuten sanoit, siinä ei suoranaisesti käsitellä mitään konkreettista vapauteen vaikuttavaa asiaa, mikä puoltaisi sen jättämistä pois. Toisaalta taas "koti, uskonto ja isänmaa" ovat nimenomaan konservatiivisia arvoja, ja vaikka niissä ei sinänsä ole mitään pahaa tai väärää, ne kuitenkin korreloivat varsin vahvasti epäliberaalin politiikan kannattamisen kanssa. Ja kun kysymyksessä on nimenomaan "arvopohjana politiikalle", niin varsinkin uskonnon ja politiikan sekoittamisesta ei ole seurannut yleensä mitään hyvää, ei ainakaan liberaalin kannalta. Lopulta asian ratkaisi se, että vaalikoneissa oli ylipäätään hyvin vähän arvoliberaaleja kysymyksiä, joten tämä otettiin mukaan että saatiin edes vähän puntteja tasoitettua.

Käyttäjän Oikeakoukku kuva
Francis McCarron

Hei. Hyvää työtä. Huomasin, että omalla kohdallani ei ollut lainkaan datassa Ylen vaalikoneen kysymyksiä. Voi johtua nimestäni, joka kirjautuu eri tavoin eri vaalikoneissa. Siis Francis McCarron, Häme. Voi löytyä sekä M:n kohdalta McCarron Francis tai C:n kohdalta Carron Francis Mc, jos järjestelmä on väärin aakkostanut :)

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

No niin, nyt on Ylen vastauksetkin syötetty. Sujahditkin suoraan Hämeen piirin jaetulle ykkössijalle :)

http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Kiitoksia! Siltä tosiaan näyttäisi, että Ylen vaalidatan syöttöskripti ei osannut yhdistää nimeä oikein, on näemmä Hesarin datassa kolmessa osassa. Koetan korjata asian.

Toimituksen poiminnat